Sabtu, 20 Februari 2010

dorayaki @ kuih dolemon


ada lagi...

sape suke kuih ni angkat kaki tangan??? hahhahhahhahhh..... nampak cam susah nak buat yer x...?? x lah..... sonang yo. klu tgk gambar kat atas ni rupanye x la cantik sangat... ni first time buat. saya budak baru belajar la katakannnn... kuih ni yg speselnye dah sejuk pon masih lembut. naufal la yg paling bernafsu sekali makan dorayaki ni. kuih dolemon katanyer...

bahan2:
100 gram tepung gandum/tepung kek/tepung serbaguna (boleh ajeee...)
setengah sudu kecik baking soda (baking powder keeee soda bikarbonat nih??? aku pon kompius. aku letak baking powder :)))
60 gram gula halus
2 sudu besar madu
1 sudu kecik minyak masak
setengah sudu kecik esen vanilla
3 biji telur

inti kacang merah/ape2 jem/ kaya pon boleh

cara2nyer:
  1. pukul telur dan gula sampai kembang dan gebu.
  2. masukkan madu, minyak, esen vanilla. pukul lagi.
  3. masukkan tepung yg dah diayak dgn baking soda sikit demi sedikit. klu pekat sangat blh tambah susu cair atau susu segar. klu xde jgk tambah air ajer...
  4. panaskan kuali. kuali non-stick yg paling afdal. jgn ler panas sgt sbb adunan ni cepat masak. agak2 dah perang2 tu blh la terbalikkan. sukatan masa nak letak dalam kuali jgn bubuh banyak sgt. lbh kurang 2 sudu besar. diameter 3 - 4 inci. hehe..
  5. blh dapat lebih kurang 20 keping. letak inti kat tengah2. dah boleh ngap...

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Scrapbook at WiddlyTinks.com
Photo Albums at WiddlyTinks.com