Sabtu, 20 Februari 2010

puteri ayuuuu...


dapat resepi dari tok guru (mimi sandakan)

bahan2
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 biji telur
1 sudu ovellete
pandan emulco (pewarna hijau + air daun pandan pun blh)
1/2 cawan santan

kelapa parut (putih shj) + secubit garam + tepung jagung (gaul sumer)

cara2:
pukul telur, ovelette ngan gula sampai kembang
masukkan tepung gandum, santan ngan pandan emulco. gaul sebati. guna acuan puteri ayu tu ler nak jadi rupa camtu... hehe
isi kelapa parut padat2 dulu pastu tuang adunan penuh dlm acuan. kukus lebih kurang 4-5 minit. siap...

dorayaki @ kuih dolemon


ada lagi...

sape suke kuih ni angkat kaki tangan??? hahhahhahhahhh..... nampak cam susah nak buat yer x...?? x lah..... sonang yo. klu tgk gambar kat atas ni rupanye x la cantik sangat... ni first time buat. saya budak baru belajar la katakannnn... kuih ni yg speselnye dah sejuk pon masih lembut. naufal la yg paling bernafsu sekali makan dorayaki ni. kuih dolemon katanyer...

bahan2:
100 gram tepung gandum/tepung kek/tepung serbaguna (boleh ajeee...)
setengah sudu kecik baking soda (baking powder keeee soda bikarbonat nih??? aku pon kompius. aku letak baking powder :)))
60 gram gula halus
2 sudu besar madu
1 sudu kecik minyak masak
setengah sudu kecik esen vanilla
3 biji telur

inti kacang merah/ape2 jem/ kaya pon boleh

cara2nyer:
  1. pukul telur dan gula sampai kembang dan gebu.
  2. masukkan madu, minyak, esen vanilla. pukul lagi.
  3. masukkan tepung yg dah diayak dgn baking soda sikit demi sedikit. klu pekat sangat blh tambah susu cair atau susu segar. klu xde jgk tambah air ajer...
  4. panaskan kuali. kuali non-stick yg paling afdal. jgn ler panas sgt sbb adunan ni cepat masak. agak2 dah perang2 tu blh la terbalikkan. sukatan masa nak letak dalam kuali jgn bubuh banyak sgt. lbh kurang 2 sudu besar. diameter 3 - 4 inci. hehe..
  5. blh dapat lebih kurang 20 keping. letak inti kat tengah2. dah boleh ngap...

biskut kacang rangup naufal punyer

bagi tengok gambar dulu...

resepi ni dicilok serba sedikit dari internet jugak.. kah kah kah... mintak ampun yer tuan punyer resepi x mintak izin dulu. huh!! you all ingat I ni terer sgt ker bab2 buat biskut nih?? hellooo... silap haribulan ke tong sampah peginye. tp x penah la pulak lagi masuk tong sampah.. :)
kebanyakan biskut yg dah dibuat lepas2 bahan2nye main agak2 jer. dgn kata lain main campak2.. hehe. tu bahasa org dapur.
tapi kali ni sukatannye bagi yg tepat la. ada yg mintak resepi pulak. kang klu x bagi merajuk pulak. x pasal2 kena wat kurier hantar biskut yg entah ape2 rasanye ni haaa... hehehe.. tapi resepi kali ni kompom sedap dan rangup. bagi yg x suka rangup sangat senang jer... lepas bakar biar je terdedah bagi masuk angin. kira melemaukan sikit biskut ni.. kuang kuang kuanggg... :D
ada ke yg nak wat camtu?? ape2 aje la labuuuu.... sila salin resepi ni ye. dibenarkan untuk mengopy dan paste. :)))

BAHAN A
250 gram butter (majerin pon boleh. tp rasa dia lain la sikit...)
160 gram gula halus (lebih kurang secawan laaa.. sape2 yg x suka manis sgt kurangkan la kuantiti gulanye ye...)
sebiji kuning telur
sesudu kecik esen vanilla

BAHAN B
230 gram tepung gandum (lebih kurang 2 cawan)
2 sudu besar tepung jagung (nak bagi rangup)
10 gram serbuk koko (nak gelap lagi tambah lagi sikit)
100 gram chocolate chips (chocolate rice pon blh)
80 gram kacang ngan yin cap tangan / ape2 cap pon boleh hahaha... (ni la rahsia kerangupan biskutku)
50 gram nestum
(tepung gandum, tepung jagung dan serbuk koko diayak bersama dan gaul sebati kesemua bahan B)

cara nak buat biskut ni:
  1. pukul butter dan gula hingga sebati (ngan mixer laaa... larat ke nak gaul ngan tangan??)
  2. masukkan kuning telur dan esen vanilla. kacau lagi...
  3. masukkan pulak bahan B perlahan2. sikit2 yer.. kang berterabur padan muka... :P gaul sebati. disyorkan gaul dengan senduk kayu. tapi ngan mixer pon boleh jugak. jgn g putar laju2. dgn kelajuan yg rendah yer...
  4. sudukan adunan kecik2 dalam loyang yg di gris/alas dengan baking sheet (ikut la nak wat besar mana)
  5. bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 15-20 minit atau hingga masak (bagi yg baru berjinak2 nak buat biskut jgn panik bila dah keluarkan biskut dari oven biskut nampak lembik. mmg ler lembik/lembut sbb masih panas... sejukkan dulu baru rasa. klu x rangup tu makno eh lom masak laie... :D)
  6. sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara .
ni yg baru keluar dari oven.


tips:- kacang yg saya guna tu mempengaruhi kerangupan biskut ni yer tuan2 dan puan2. :))) mmg rangup giler. rasa nak mengunyah je bila dah try sekeping. nestum blh diganti dgn oat @ cornflakes. kacang pon blh diganti dengan walnut @ hazelnut @ almond. tp sila tukar nama biskutnye ye.. hahahaaaa... selamat mencubaaaa...

Jumaat, 19 Februari 2010

bahulu gulung

saper nak try buat bahulu gulung??? sedap.... resepi ni aku dapat dr mana lg klu x dr internet. baru jer 2 3 hari lepas buat untuk minum petang. nak buat pon x lama dalam 1/2 jam dah siap. hehe.. sonang yg amek buek eh... tgk rupanyer dulu.... taraaaaa...
bahan2 yg diperlukan untuk buat bahulu gulung ni...

3 biji telur gred A (B pon boleh....)

90g @
3/4 cawan @
9 setengah sudu besar tepung gandum
(tepung kek pon boleh jugakkk...)

5 sudu besar gula halus (kurangkan sesudu dua klu x suka manis sangat...)

1 sudu teh esen vanilla
(nak guna jus lemon pon boleh aje...)

2 sudu besar jem (ape2 perisa yg ada dlm stok)

sedikit gula halus untuk taburan...

cara2 nak buat bahulu gulung.
  1. sediakan dulang/loyang pembakar (saiz 9"x7" @ 8"x8". klu xde jugak... gi la beli kejap.. hehe). alas dulang pembakar dgn baking sheet dan griskan dgn majerin supaya x melekat. panaskan oven pd suhu 180 C.
  2. pukul/putar telur sehingga betul2 kembang/gebu. lg kembang telur.. lagi ringan n gebu n lembut la bahulunyer...
  3. masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi.
  4. masukkan tepung sikit demi sedikit dalam adunan sambil kacau cara kaup balik ajer. maknanyer kacau pelan2.... sampai tepung sebati dgn telur. siap..
  5. tuang adunan ke dalam dulang yg dah disediakan td. ratakan yer. kang klu x rata x cantik pulak bila digulung.
  6. bakar pada tingkat/rack yg paling atas selama 20 minit @ hingga permukaan bahulu keperangan. (masak la tu...) pastikan bahulu x dibakar trlalu lama (nanti keras susah nak gulung). klu suhu 200 C bakar 10 minit dan kurangkan suhu ke 180 C dan biarkan sekejap dlm 5 minit. (yg sebenarnyer ikut kepada oven anda yer. lain oven lain suhu kepanasannyer. agak2 laaaa...ejas sendiri)
  7. sementara tunggu bahulu masak panaskan jem hingga cair. pandai2 la nak wat cara cammana. nak jerang dalam periuk ke nak wat double boil ker asalkan jem tu cair senang nak sapu atas bahulu.
  8. alaskan sekeping baking sheet/ kertas minyak atas kain lembap. tabur gula halus atas kertas tu yer...
  9. bahulu dah masak... terus keluarkan dr dulang pembakar dan terbalikkan atas kertas minyak td. sapu jem atas bahulu dan gulung la cecantik... nak lagi cantik sebelum sapu jem tu potong dulu kerak2 kat tepi bahulu tu... baru senang nak gulung.
  10. sejukkan dan boleh ler potong.
sekian... hehehe...

Selasa, 16 Februari 2010

We have been married for 6 years

fuh!! lama betul aku menunggu Daisypath Anniversary tickers kat sebelah nih bertukar status we have been married for 6 years... alhamdulillah... setelah berbagai ranjau dan duri kami suami isteri harungi bersama sampai jugak ke tahun ke 6. dengan kehadiran 2 cahaya mata yg selalu menghiburkan hati ummi dan babah menceriakan lagi hari2ku. mmmm... terharu la pulak ramai yg wish happy anniversary tahun nih. semoga doa kalian dimakbulkan Allah... AMIN.... terima kasih dgn ucapan dan doa2 kalian. semoga kalian juga berbahagia disamping keluarga tersayang. nampaknya tahun ni xde kek. hehe. kemalasan melanda. malam ni x leh keluar pulak naufal dah tidur. xpe la tahun ni x celebrate. sok sok boleh lagi... nak gak tu.. hahahahahaaa...

Khamis, 4 Februari 2010

AKU WANITA BIASA

Aku ini wanita biasa
Bisa sakit luka karena cinta
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

[chorus1]
Maafkan aku
bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta
kekasih

Maafkan aku
bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta
kekasih hatiku
Kekasih hatiku maafkan aku

Aku wanita biasa
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

[chorus2]
Maafkan aku bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih

Maafkan aku bila hasratku keliru
Sulut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih
Hatiku… maafkan aku..

anak solehah

anak saper niii.... hehe.. dulu dia dok kat tepi aku tgk jer aku solat. sekarang dah ikut solat sama. alhamdulillah... walaupon cuma mulut jer yg terkumat kamit x tau nak baca ape xpe laa.. belajar cara2 solat dulu yer. tgh ajar surah2 pendek. si kakak ni senang diajar ckit tp lebih suka main dari belajar. ni yg mak x tahan nih!! 5 minit ajar ok lg... masuk minit yg ker 6...7...8... dah lari main.. sabarrrrr jer laaa... klu x sabar dah lama aku yg join main ngan dia. hahahaaa...

Rabu, 3 Februari 2010

apam balik

sedap sungguh untuk buat minum petang. disebabkan kuali aku comel... maka comel jugak lah apam balik aku jadinyer.

try test la buat...

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
½ camca kecil soda bikarbonat
1 camca kecil pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan air (blh gantikan dgn susu segar)
½ camca kecil baking powder
1 cawan kacang tanah (dimesin)- bahan tabur
1 tin jagung - bahan tabur
1 cawan gula - bahan tabur
Sedikit mentega
Cara:
Mesin gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan mesin lagi supaya ianya tidak bergentel. Ambil satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali kemudian nipiskan. Tutup kuali sebentar. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi. Masaklah hingga kekuningan.

cheh!! skima sungguh ayat2 ku di atas ini.. hhmmm...

Isnin, 1 Februari 2010

COOKIES DAN NASI IPIN

Salam 1 Malaysia semua....
wah.. bersemangat pulak menghapdet blog haku nih. xtvt semalam amatlah keperempuanan yg kerajinan memasak.
pagi
hhmmm... pepagi lagi dah bertapa kat dapur menguli adunan cookies. sebelum hero nang heroin aku bangun lbh baik aku start menguli dulu. tapi... mcm tau2 jer diaorg nih aku tgh mengerjakan sesuatu yg mereka suka lihat dan main. aper lagi.. habis laaa... berterabur tepung kat dapur. aku malas nak marah2.. hilang pulak mood kerajinan aku nnt. seperti biasa sukatan dan bahan2 adunan cookies ku main agak2 je. haha.. tu 1 kelebihan aku. tapi hasilnye ok laaa... biasanye ape aje biskut yg aku buat paling lama ada dalam tupperware 2 hari je. samaada biskut tu sedap @pun anak2 aku kuat mentedarah. hahahaha... diaorg mmg suka sesangat makan biskut. lebih2 lg klu bentuk dan rupanya mcm biskut yg jual kat kedai. sesi pagi nye biskut.. haa... ni la rupanyer. biskut aper namanyer??? aku pon x tau... hentam saja laaa...
petang
ada lagi program buat cookies ni... yg kedua ni pon lebih kurang yg mcm kat atas ni jgk tp xde chocolate rice n peanut. kita tukar perisa kopi pulak. hahaha.. biskut perisa kopi. ada ker??? ada aku kisah... peduli aper aku.
Malam
ingatkan boleh la nak bersantai2 mlmnyer setelah bertungkus lumus buat cookies di siang hari. (macam nak raya la pulak.. raya cina... hahahaha...).

tengah berehat2 tgk tv terdengar bisikan naufal.... "ammi... adik nak nasi ipin (impit)..." alamak..!! naufal request nasi impit pulakkkkkkk... adoiiiiiyai...
"hah!! nak nasi ipin gi la mintak kat paklong ipin adik... (merujuk kepada adik iparku yang dok kat melaka)" hahaha.. sajer wat lawak ngan dia... baru jer 2 3 hari lepas buat nasi impit. kuahnyer dah licin laaa... nasi impitnyer ada lagi. dengan bermalas-malasan aku bangun menuju ke dapur cek bahan2 lam peti ais. serai ada... kacang tanah ada.. lengkuas ada... mmmmm... ok lah. naufal punya pasal nak nasi ipin... aku gagahkan jugak masak kuah kacang untuk dia... haaaa.. ni la hasilnyer..
hari ni pepagi lg dia dah bangun mintak nasi ipinnyer.. sarapan ala2 pagi raya.. kuang kuang kuanggg....
Related Posts with Thumbnails