Sabtu, 20 Februari 2010

biskut kacang rangup naufal punyer

bagi tengok gambar dulu...

resepi ni dicilok serba sedikit dari internet jugak.. kah kah kah... mintak ampun yer tuan punyer resepi x mintak izin dulu. huh!! you all ingat I ni terer sgt ker bab2 buat biskut nih?? hellooo... silap haribulan ke tong sampah peginye. tp x penah la pulak lagi masuk tong sampah.. :)
kebanyakan biskut yg dah dibuat lepas2 bahan2nye main agak2 jer. dgn kata lain main campak2.. hehe. tu bahasa org dapur.
tapi kali ni sukatannye bagi yg tepat la. ada yg mintak resepi pulak. kang klu x bagi merajuk pulak. x pasal2 kena wat kurier hantar biskut yg entah ape2 rasanye ni haaa... hehehe.. tapi resepi kali ni kompom sedap dan rangup. bagi yg x suka rangup sangat senang jer... lepas bakar biar je terdedah bagi masuk angin. kira melemaukan sikit biskut ni.. kuang kuang kuanggg... :D
ada ke yg nak wat camtu?? ape2 aje la labuuuu.... sila salin resepi ni ye. dibenarkan untuk mengopy dan paste. :)))

BAHAN A
250 gram butter (majerin pon boleh. tp rasa dia lain la sikit...)
160 gram gula halus (lebih kurang secawan laaa.. sape2 yg x suka manis sgt kurangkan la kuantiti gulanye ye...)
sebiji kuning telur
sesudu kecik esen vanilla

BAHAN B
230 gram tepung gandum (lebih kurang 2 cawan)
2 sudu besar tepung jagung (nak bagi rangup)
10 gram serbuk koko (nak gelap lagi tambah lagi sikit)
100 gram chocolate chips (chocolate rice pon blh)
80 gram kacang ngan yin cap tangan / ape2 cap pon boleh hahaha... (ni la rahsia kerangupan biskutku)
50 gram nestum
(tepung gandum, tepung jagung dan serbuk koko diayak bersama dan gaul sebati kesemua bahan B)

cara nak buat biskut ni:
  1. pukul butter dan gula hingga sebati (ngan mixer laaa... larat ke nak gaul ngan tangan??)
  2. masukkan kuning telur dan esen vanilla. kacau lagi...
  3. masukkan pulak bahan B perlahan2. sikit2 yer.. kang berterabur padan muka... :P gaul sebati. disyorkan gaul dengan senduk kayu. tapi ngan mixer pon boleh jugak. jgn g putar laju2. dgn kelajuan yg rendah yer...
  4. sudukan adunan kecik2 dalam loyang yg di gris/alas dengan baking sheet (ikut la nak wat besar mana)
  5. bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 15-20 minit atau hingga masak (bagi yg baru berjinak2 nak buat biskut jgn panik bila dah keluarkan biskut dari oven biskut nampak lembik. mmg ler lembik/lembut sbb masih panas... sejukkan dulu baru rasa. klu x rangup tu makno eh lom masak laie... :D)
  6. sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara .
ni yg baru keluar dari oven.


tips:- kacang yg saya guna tu mempengaruhi kerangupan biskut ni yer tuan2 dan puan2. :))) mmg rangup giler. rasa nak mengunyah je bila dah try sekeping. nestum blh diganti dgn oat @ cornflakes. kacang pon blh diganti dengan walnut @ hazelnut @ almond. tp sila tukar nama biskutnye ye.. hahahaaaa... selamat mencubaaaa...

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Scrapbook at WiddlyTinks.com
Photo Albums at WiddlyTinks.com